Per la libertà di movimento, per i diritti di cittadinanza

Ukinuta radna knjižica

Radi se o jednom važnom obaveštenju za radnike doseljenike i njihove davaoce posla. Posle skoro 70 godina karijere i nesigurne primene, radna knjižica odlazi u penziju. Zakonskim dekretom br.297 od 19.decembra 2002.god., uvodeći reformu sistema biroa, radna knjižica je ukinuta, a radnici stranci i oni Italijani mogu dakle regularno da sklope radni odnos bez prethodnog vađenja radne knjižice. Ko je još uvek ima, može da je zadrži kao uspomenu.
Više puta smo objasnili da je problem radne knjižice predstavljao poseban problem za radnike stance, zato što im se ista nije izdavala u opštinskim službama, nego u Provincijskim Direkcijama Rada i samo na osnovu zahteva koji je direktno predavao davalac posla. Pored toga, pri završetku radnog odnosa davalac posla je radnu knjižicu morao da vrati istoj službi bez da ista prođe kroz ruke radnika stranca, a to je samo prouzrokovalo ogromnu konfuziju.
Sada knjižica više ne služi, zato što je predavanje podataka koji se odnose na prihvatanje i razrešavanje radnog odnosa već uređeno ostalim normama, registrima i dokumentima.