Per la libertà di movimento, per i diritti di cittadinanza

Permisul de sedere pentru turism – Se revine la situatia de dinanite

Se revine la formularele postale, care au un cost de 40 de euro

Sa comentam o noutate a noutatilor…privind abolirea permisului de sedere pentru turism, prevazuta si reglementata de art. 5 din decretul lege nr.10/2007, subiect pe care l-am tratat recent.

Prin intermediul decretului lege (norma cu caracter urgent) se stabilise abolirea permisului de sedere pentru turism prevazindu-se in locul sau o simpla declaratie de sedere pe teritoriul italian, depusa intr-un interval de 8 zile de la intrarea in Italia. Insa in saptaminile trecute se crease o situatie paradoxala determinata de faptul ca lipseau formularele necesare pentru punerea in practica a noii norme. S-au creat astfel situatii periculoase si neplacute pentru cei interesati in sejururi de scurta durata.

Ce s-a intimplat de fapt?

Noutatea de ultima ora este ca guvernul a decis abrogarea din legea de conversiune a decretului lege exact partea relativa la abolirea permisului de sedere pentru turism, prezentind un desen de lege (nr. 1375) care se va fi analiza in mod autonom, pe cale parlamentara.
Practic se revine la situatia de dinante !
Guvernul si-a schimbat ideea. A preferat sa amine pentru o perioada de timp mult mai lunga si greu de stabilit a parcursului legislativ parlamentar definirea acestei solutii practice, care ar fi permis pe de-o parte miscorarea cozilor la Birourile pentru straini ale Chesturilor iar pe de alta anularea necesitatii depunerii cererii pentru permisul de sedere de la noua procedura postala (cu un cost de 40 euro).
De fapt, strainul care cere permisul de sedere pentru turism prin intermediul postei, in timpul celor trei luni pe care le va avea la dispozitie, nu va primi niciodata permisul in schimb va trebui sa se multumeasca cu recipisa avind in vedere perioada de timp foarte lunga pentru procesarea cererii prevazuta de catre noua procedura…
Credem ca ceea ce se intimpla nu are pur si simplu nici un sens.
De ce oare, tinind cont ca textul normei din decretul lege a fost deja elaborat si trebuia doar sa fie convertit in lege s-a preferat sa se revina si sa se retraga aceasta dispozitie de la conversiunea sa in lege si sa se amine astfel pentru o perioada de timp indefinita?

Din ce cauza, daca in principiu s-a considerat ca existau motive atit de urgente incit sa justifice emanarea acestei dispozitii prin intermediul unui decret de lege, dintr-o data, aceasta nevoie urgenta s-a evaporat intr-o asemenea masura incit norma sa fie retrimisa la parcursul ei legislativ normal si supusa la o eventuala aprobare?

Trebuie spus ca aceasta norma nu ar fi putut cum se lamentau cei din coalitia de centru dreapta – alimenta intrarile iregulare, pentru ca de fapt nu se punea in discutie viza de intrare.
Nu se intelege de ce guvernul si-a schimbat intr-un timp atit de scurt ideea si care sunt motivele care au dus, intr-un timp de 60 de zile, la pasul inapoi in ce priveste aceasta norma cu o structura foarte simpla necesara modificarii normativei. Ne face sa ne gindim ca de fapt Ministerul – care inca nu elaborase formularistica necesara – nu a apreciat faptul ca s-ar fi sustras astfel controlului Birourilor periferice ale Politiei de Stat, aceasta categorie de clienti.

Evident abolirea permisului de sedere pentru turism era o solutie de prea mult bun sens, care simplifica procedura birocratica. Poate a fost chiar acest aspect care a deranjat.

Pe scurt, in cazul specific nu se pune problema unei dispozitii care sa salveze efectele produse de aceea parte din decretul lege care nu a fost convertita in lege (abolirea permisului de sedere pentru turism), intrucit acest decret nu a produs nici un efect avind in vedere ca nimeni nu a predispus inca un formular oficial. Chestura din Milano a fost unica care si-a creat un formular pe cont propriu. Ramine de inteles ce se va intimpla cu cei care l-au utilizat.

Ce e de facut ?
Probabil ca vor trebui din nou sa se activeze si sa se prezinte in timp de 8 zile lucratoare de la expirarea normei continuta in decretul lege – o adevarata cerere pentru permisul de sedere prin intermediul procedurii postale, cheltuind “aceiasi” 40 euro.

Decretul de lege nr. 10/2007 a fost convertit in lege in 14 martie si in consecinta din aceasta data oricine s-a folosit de posibilitatea prezentarii unei simple declaratii de sedere va trebui sa se reactiveze imediat, utilizind formularistica stabilita.