Per la libertà di movimento, per i diritti di cittadinanza

din Gazeta de Reggio 2 februarie 2007

Romanii au pierdut dreptul la asistenta sanitara

La 1 ianuarie 2007, Romania si Bulgaria au intrat in Comunitatea Europeana. Primele probleme au aparut deja, mai ales pentru cine e roman, si a intrat in Italia in mod clandestin. “Am descoperit ca intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana, in mod paradoxal, a anulat romanilor dreptul de asistenta sanitara”, povesteste Innocenza Grillone care a prezentat la Primarie o cerere de informare a acestei situatii si de gasirea unei cat mai rapide rezolvari.

«Romanii rezidenti in Reggio, ca toti ceilalti clandestini sau neregulari, pana la 31 decembrie au beneficiat de asistenta sanitara datorita Centrelor Caritas si Ausl pentru familiile strainilor, care au putut folosi legislatia pentru strainii rezidenti temporar». Insa din momentul in care Romania a devenit tara Europeana, romanii nu mai au acest drept. «Ne gasim in fata unui vid legislativ», explica Grillone. «Sunt straini si in consecinta nu putem sa-i expulzam, dar nici nu putem sa ii tratam. Imi dau seama ca e o problema tranzitorie si poate chiar se studiaza care este compatibilitatea intre sistemele sanitare comunitare, dar intre timp ce facem?».

De la Ausl din Reggio vine totusi o solutie de urgenta. «Romanii care erau inainte clandestini nu au (tessera) asigurare medicala asa cum nu au nici ceilalti cetateni europeni», declara Daniela Riccò, director sanitar. Solutia este asigurarea (tessera) ce facea obiectul vechiului Model E-111. Inainte de existenta asigurarii europene de sanatate, cand se pleca intr-o alta tara europeana, trebuie sa se ceara acest specific model de asigurare ce garanta acoperirea cheltuielilor sanitare in caz de necesitate. Azi el se regaseste in asigurarea (tesserino) regionala de servicii. «Am decis deci ca cetatenii romani pot apela la centrele Saub prezentand, in loc de (tesserino) asigurare, pasaportul. Personalul nostru va inainta tarii de origine o cerere de regularizare. In acel moment cine va avea dreptul va primi Modelul E-111 provizoriu, dar, cine nu are dreptul in Romania la asigurare locala nu va putea beneficia de servicii sanitare gratuite in italia».

Bineinteles ca sunt acoperiti, ca oricine altcineva in Italia, pentru serviciile medicale de urgenta. Pentru toate celelalte, insa, romanilor nu le ramane decat sa-si plateasca vizitele medicale private. «Iar toti ceilalti care nu au documente in regula, sa-si gaseasca un servici legal sa nu lucreze “la negru”», comenteaza Daniela Riccò. Cei ce se tem ca aceasta problema poate influenta propagarea bolilor, pot sta linistiti. «Suntem pregatiti de multi ani si situatia e aceeasi ca si pentru alti emigranti. Unicii care trebuie sa se preocupe sunt persoanele direct interesate», declara Riccò.

de Valentina Rorato