Per la libertà di movimento, per i diritti di cittadinanza

Dodatno odobrenje: čak i Prefektura Verone izdaje dozvole za boravak radi traženja posla

Procedura

Ne postoje znatne novine što se tiče poznatog problema radnika koji su predali zahtev za regulisanje, a posle su izgubili radno mesto. Podsećamo da, prema Unutrašnjem Ministarstvu, ove osobe kako bi dokazale da radni odnos više ne postoji (dakle kako bi dobile ovlašćenje za dozvolu za boravak od šest meseci radi traženja posla) morale bi dugo da čekaju na sazivanje u Prefekturi.

Ali, postoji problem čekanja i potrebe unapred odrediti definiciju pozicije ove osobe, zato što kako bi mogla da radi u regoli ne može da čeka na sazivanje zakazano birokratskim putem koji je uz slabu efikasnost i organizovao ovo dodatno odobrenje.

U prethodnim emisijama smo dali obaveštenje o hrabrim izborima nekih prefektura kao što su Prefekture Milana, Bolonje, Đenove, Bergama i Trenta koje su odlučile da što pre izdaju dozvolu za boravak, dakle dozvole traženje novog davaoca posla. Ova odluka je odobrena kako bi se zagarantovala efektivna kontrola sa tačke gledišta situacije javnog reda sprečavajući da sve osobe u fazi regulisanja koje su izgubile radno mesto ponovo počnu da rade na crno, trpeći efekat suprotan u odnosu na ciljeve predviđene dodatnim odobrenjem.

Ovom hrabrom izboru, koji je izgleda zasmetao Unutrašnjem Ministarstvu (koje još uvek nije prihvatilo nikakvu soluciju za ovaj problem), se dodaje izbor Prefekture Verone, prve u Venetu, koja je merom od 1.marta potvrdila da će moći da se primeni na one koji su izgubili radno mesto ista procedura definisana u slučaju smrti osobe o kojoj se neko stara, već definisana na nivou Unutrašnjeg Ministarstva.

U čemu se sastoji procedura?

U slučaju prestanka aktivnosti preduzeća, dobijanja otkaza ili povlačenja zainteresovanih, isti bi mogli da podnesu neformalnu tužbu Teritorijalnoj Službi Vlade – Prefekturi dodajući:

– kopiju pisma u kojem se komunicira dobijanje otkaza ili samovoljno davanje otkaza

– kopija poštanske priznanice kojom je podnešen zahtev za regulisanje; važno je fotokopirati i poleđinu poštanske priznanice, jer se na istoj nalazi broj koji označava sigurnu pošiljku

Dodajući ovu dokumentaciju radnici će moći da podnesu zahtev o unaprednom definisanju procedure regulisanja. Konstatujući kraj radnog odnosa moći će da se, na brzi način, izda u odnosu na kvesturu dozvola za boravak od šest meseci radi traženja novog regularnog posla.