Per la libertà di movimento, per i diritti di cittadinanza

Dodatno odobrenje: cutanje Vlade

Uprkos izjavama vlade o ubrzanju pregleda pratika za regulisanje, nastavlja da se registruje dugo vreme za izdavanje dozvoli za boravak. 1250 privremenih radnika, koji su trebali da počnu da rade prethodnih nedelja, još uvek nisu prihvaćeni. U prošloj emisiji smo govorili o inicijativama nekih prefektura koje, pošto nisu dobile nikakvu odredbu Unutrašnjeg Minisatrstva, odlučile su da deblokiraju situaciju tzv. gubitnika radnog mesta. Ove prevratne mere dozvoljavaju momentalan “ulazak” jednog novog davaoca posla u proceduru regulisanja. Iz Đenove stiže potvrda da se momentlani “ulazak” može primeniti putem momentalnog potpisivanja novog radnog ugovora između stranca koji čeka da bude regulisan i novog davaoca posla i zahtev, koji treba predati prefekturi, o “ulasku” u proceduru regulisanja. Novi radni odnos dakle može da se započne i regularno da se vrši bez izlaganja davaoca posla riziku kaznenog procesa, a dozvoljavajući regularno prijavljivanje radnog odnosa, uplaćivanje doprinosa i dobijanje plate.

Odluke nekih prefektura su prihvatile za sada još neke prefekture, posebno u Venetu. Izgleda da se Prefektura Riminija priprema da prihvati momentalnu soluciju za one koji gube radno mesto, ali možemo da kažemo da se međutim javlja suprotan signal direktno iz Unutrašnjeg Ministarstva. Prošlog ponedeljka, 25.februara, u Prefekturi Padove se sastao Teritorijalni Savet za Doseljeništvo zajedno sa sindikatskim organizacijama, udruženjima, Provincijskom Direkcijom Rada, kvesturom, Inps-om, Inail-om i predstavničkim udruenjima preduzeća. Na sastanku svi su zatražili da se prihvate analogne solucije onima koje su dale navedene prefekture. Prethodnih dana Prefekt Padove je učestvovao na sastanku Unutrašnjeg Ministarstva na kojem je rečeno da samostalna odluka nekih prefektura da deblokiraju situacije onih koji gube radno mesto nije bila baš dobrodošla, nego da iste prefekture moraju da sačekaju odredbe. Pored toga je bilo iznešeno da je u toku izrada spisa Unutrašnjeg Ministarstva koji bi trebao, bar delimično, da reši neke probleme. O ovom spisu nismo više ništa saznali.

Primer Padove: ovaj grad je doživeo rekord podnešenih zahteva u Venetu, oko 13 hiljada u celoj provinciji. U toku susreta poslednjeg Teritorijlanog Saveta je precizirano da su dokumenti 2500 zahteva već prekontrolisani. To ne znači da se radi o 2500 dozvoli za boravak. Broj poziva je znatno manji, a još je manji broj pratika koje su već završene.

Preostaje nada da će zapošljavanje privremenih radnika i očekivano udvostručavanje šaltera moći da utiče na ubrzano definisanja pratika. Nismo mnogo ubeđeni u ovo, zato što postoje mnoge pratike i do leta (kao što je precizirala vlada) sigurno ih nije moguće sve pregledati…sve ostalo je fantazija.