Per la libertà di movimento, per i diritti di cittadinanza

Uređenja o ulasku državljana novih zemalja članica EZ

Zemlje Evropske unije će moći da ograniče slobodu kretanja radnika koji dolaze iz zemalja koje će uskoro postati članice EU pozivajući se na period inkubacije koji bi mogao da traje i do sedam godina. Ovo su bar aktuelne pretpostavke.

Već su počele velike manovre. Pojedinačne zemlje počinju da odlučuju o tome da li dozvoliti odmah, od 1.maja, slobodu kretanja radnika ili iskoristiti ceo ili bar deo ovog perioda inkubacije koji sporazum u svakom slučaju predviđa.

Ansa je 24.februara objavila stavove nekih zemalja: kako bi se zaustavio dolazak jeftine radne snage iz zemalja koje će uskoro postati deo EU, zemlje već članice EU su preduzele ili preduzimaju određene mere.

Pogledajmo ukratko situaciju u svakoj pojedinačnoj zemlji.
Irska je najavila da za sada neće primeniti nikakva ograničenja, dok je Velika Britanija iznela da je Blair raspoložen da prihvati radnu snagu, dakle da razvije ekonomiju zaposlenosti, ali u toku prve dve godine državljani istočne Evrope neće imati pravo na socijalnu pomoć i moraće da budu upisani u radne registre. Nemačka i Austrija opet najavljuju da imaju nameru da ispoštuju tranzitni period od svih sedam godina. Posle 1.maja radnici drugih zemalja moraće već da imaju radnu dozvolu za boravak. U suštini Nemačka i Austrija poštuju aktuelne odredbe koje, kao i zakonodavno uređenje u Italiji, predviđaju sistem ovlašćenog ulaska za radnike na osnovu sistema doseljeničkih odliva predviđenih Zakonom Turco-Napolitano. Holandija još uvek nije donela definitivne odluke, ali vlada ne isključuje mogućnost ulaska najviše 22 hiljade radnika u prvoj godini. Danska i Švedska su međutim izjavile da ne žele da postavljaju barijere novim doseljenicima u potrazi za poslom, ali će restriktivne mere ipak postojati kako bi se izbegao automatski pristup sistemu socijalne sigurnosti, tj.kako bi se odbranili od tzv.»welfare» turista, tj.osoba koje bi mogle da iskoriste slobodu kretanja samo kako bi sklopile radne odnose na kratko, a kasnije dobijale, za sve vreme predviđeno zakonom u materiji društvene sigurnosti, pomoć za nezaposlenost.

Francuska, Belgija, Španija i Portugal su orjentisane ka tranzitnom periodu od bar dve godine, a kasnije i verifici potreba za novim ograničenjima. Predviđeni su i bilateralni sporazumi sa pojedinačnim zemljama, posebno sa Poljskom, koji bi mogli da se primene pre ostalih u materiji slobode kretanja, ali samo sa upravo navedenim zemljama. Vlada Italije se još uvek nije odlučila. Poštovani Borgecio iz “Lega Nord” je međutim tražio da Italija “blokira ulaske bar na dve godine.” U toku prve dve godine tranzitnog perioda novi doseljenici ne bi dakle mogli da uživaju socijalne povlastice. Priča se čak i o bilateralnim sporazumima. Finska, putem zakonskog projekta koji je stigao u parlament, predviđa dvogodišnje ograničenja za državljane novih zemalja članica, osim za državljane Malte i Kipra. Prema ovom zakonskom projektu novi doseljenici neće imati pravo na zaštitu ako ne budu imali radnu dozvolu za boravak u Finskoj.

Grčka će verovatno ispoštovati tranzitni period od dve godine i predviđeno je da će uživanja predviđena za nezaposlene osobe biti proširena samo na radnike koji redovno borave i uplaćuju doprinose, dok sklapanje bilateralnog sporazuma još uvek nije predviđeno.

Kao što vidite stavovi pojedinačnih zemalja koje su po svim efektima već članice EU su dosta različiti i nije isključeno da će iste zemlje nastaviti da se konsultuju kako bi koordinirale, ako ne i usaglasile lične izbore. S druge strane je evidentno neslaganje koje možda proizilazi iz činjenice da, ako bi ove zemlje odmah odobrile slobodu kretanja ne prolazeći kroz tranzitni period, pošto granice unutar EZ ne postoje, to bi faktički značilo odlazak ne samo u zemlje koje bi odmah trebale da ispoštuju regolu slobode kretanja, nego i u zemlje koje bi međutim morale da prihvate ograničenja koristeći jedan deo ili ceo tranzitni period koji bi, kao što smo već rekli, mogao da traje i 7 godina. Nastavićemo da Vas obaveštavamo o ovome argumentu jer se radi o jednom posebno interesantnom eksperimentu koji će sigurno dovesti do različitih problema.