Per la libertà di movimento, per i diritti di cittadinanza

Kako funkcioniše direktno prihvatanje radnika?

Odgovor: Ova norma je vrlo jasna: opšte pravilo je da davaoci posla mogu direktno da prihvate sve radnike za bilo koju vrstu radnog ugovora na određeno ili neodređeno vreme, radi usavršavanja itd.

Poziv na specijalne odluke predviđene Jedinstvenim tekstom o doseljeništvu za prihvatanje radnika “ekstrakomunitaraca” se odnosi na one koji se još uvek nalaze u inostranstvu, koji ne mogu dakle direktno da se prihvate, nego moraju da dobiju ovlašćenje na osnovu sistema kvoti i doseljeničkih odliva. Obrnuta je međutim situacija za one koji redovno borave u Italiji i imaju boravišnu dozvolu na osnovu koje mogu da vrše radnu aktivnost jer za njih važi pravilo, koje je potvrdio i Kasacioni sud, o direktnom prihvatanju.
Ostaje rezerva pozivajući se na buduću i – izgleda – momentalnu operativnost Zakona Bosi-Fini što se tiče procedure formalizovanja tzv.boravišnog ugovora u prefekturama. Neki kažu da svaki put kada se menja davalac posla ili svaki put kada se sa istim davaocem posla obnavlja određeni ugovor koji ističe treba preći na sklapanje novog boravišnog ugovora, pa samim tim vaditi i nove boravišne dozvole. Pored činjenice da bi eventualno prihvatanje sličnog principa prouzrokovalo paralizu i dodatno čekanje na boravišne dozvole, na osnovu norme na snazi i na osnovu današnje prakse možemo da budemo sigurni da je mogućnost direktnog prihvatanja legalna. Što se tiče Pravilnika o primenama, o kojem se puno govori, moramo sačekati mišljenje Vlade o kojem ćemo Vas sigurno obavestiti.