Per la libertà di movimento, per i diritti di cittadinanza

Komentar u vezi skorašnje objave dekreta odliva za sezonske radnike

Jedna novinska agencija je objavila vest o skorašnjem izlasku dekreta odliva samo za tzv.»novoevropske» državljane.
Dekret, čija je objava u toku, je već odobren od strane Saveta ministara i predviđa ulazak 16.000 sezonskih radnika koji dolaze iz zemalja koje su poslednje ušle u EU.
16.000 mesta se dakle odnosi samo na sezonske radne ugovore i samo na državljane Poljske, Republike Češke, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Estonije, Letonije, Litvanije, Malte i Kipra.

Udruženja su se usaglasila u vezi ovog dekreta: smatraju da je neophodno prevazići sistem kvoti zato što takav sistem blokira ekonomiju i mogućnost razvoja sektora kao što je poljoprivreda koja ima potrebu za radnicima strancima. Koldireti, Konfagrikultura i italijanska Konfederacija za poljoprivredu su se ovaklo izjasnile: «Ukidanje kvoti mora da se poveže sa interventom o pojednostavljivanju procedura.»
S druge strane već izgleda smešno što mera, na osnovu koje bi se prihvatili zahtevi koje su u julu predala predstavnička udruženja poljoprivredene organizacije, izlazi sada kada je poljoprivredna sezona praktično završena, kao da berba jagodi može da prati politiku, pa je očigledno da se ovaj instrument pokazao kao apsolutno bezkorisan i neadekvatan u odnosu na potrebu preduzeća.

Iako tekst dekreta nije još uvek na raspolaganju i još uvek nije objavljen u Službenim Novinama ono što izgleda sigurno jeste da će se za pokretanje procedure za ovlašćeno prihvatanje iz inostranstva – radi se o ulascima za sezonski posao samo «novoevropskih» državljana – primeniti procedura predavanja zahteva putem pošte tako da će prednost u predavanju zahteva predstavljati pečat koji se udara u Pošti na kojem se navodi sat i minut kada je zahtev poslat. U Provincijskim Direkcijama za rad će se zatim napraviti tzv.lista zahteva. Ovo je minimalan element civilizovanosti koji će, ako ništa drugo, bar eleminisati duge redove ispred Provincijskih Direkcija za rad.

Zahtev se neće moći predati pre objave dekreta u Službenim Novinama jer u tom slučaju neće biti uzet u obzir. Što se ovoga tiče poznato je na žalost – zato što je već verifikovano dekretom odliva na početku ove godine – da će osobe koje su «bolje informisane» o objavljivanju dekreta u Službenim Novinama imati faktički veću mogućnost da iskoriste prve kvote na štetu «manje informisanih» osoba.
Svaka zainteresovana osoba ili udruženje će moći da pokuša, kao što smo pokušali i mi prilikom izlaska dekreta odliva početkom ove godine, da bude u kontaktu sa državnim poligrafskim institutom ili redakcijom Službenih Novina kako bi saznala, bar neko vreme unapred, kada će tzv.dekret odliva biti objavljen u Službenim Novinama.