Per la libertà di movimento, per i diritti di cittadinanza

Carta di soggiorno – Legea prevede obligativitatea prezentarii Certificatului de conformitate al locuintei?

Va scriu din Vicenza, sunt o cetateanca romanca in posesul unui normal permis de sedere de unsprezece ani.
Eu si sotul meu am cerut Carta de sedere pentru noi si pentru fiul nostru, nascut in Italia acum sase ani dar am fost respinsi deoarece locuinta noastra nu se incadreaza in parametri regionali din Veneto. Casa noastra este de 44,5 m2 si minimul prevazut pentru a obtine Certificatul de Conformitate pentru 3 persoane e de 46 m2.
Casa noastra e proprietate personala si ne este imposibil sa schimbam casa in urmatorii cinci ani. La Chestura ne-a spus ca, chiar daca avem toate celelalte conditii indeplinite nu putem avea Permisul de sedere de lunga durata (Carta de soggiorno) deoarece locuinta noastra de locuit nu e conforma parametrilor regionali. Primaria care nu vrea sa colaboreze in nici un fel, ne-a indicat sa inchiriem o alta casa timp de 3-4 luni, exact timpul necesar pentru obtinerea Certificatului de Conformitate al locuintei sau sa rugam pe cineva din bloc sa ne cedeze spre folosinta un spatiu de 2 m2.

Primaria di Vicenza nu ne-a trimis in scris nici un refuz al Permisului de sedere de lunga durata, chiar daca actele sunt la ei de un an.
As vrea sa stiu ce trebuie sa fac. Mi se pare injust ca se petrec aceste lucruri dezagreabile persoanelor care au muncit in Italia de ani de zile, punand bani deoparte pentru a-si cumpara o casa si acum se gasesc in situatia de a li se zice ca nu e potrivita… Noi am putea locui in casa noastra toata viata cu un normal permis de sedere, dar daca dorim in mod legal permis de sedere pe termen lung (Carta) trebuie sa ne vindem casa, sa inchiriem de la altii sau sa cerem mila vecinilor.
Stim ca este posibil sa obtinem certificatul de conformitate al locuintei de la USSL competenta, dar dupa ce am prezentat cererea ne-au raspuns ca nu ne pot elibera Certificatul de Conformitate, chiar daca legea permite.
Legea e intr-adevar egala pentru toti?
In asteptarea unui raspuns de la dumneavoastra va multumesc si va transmitem salutarile noastre.

Legea prevede ca Certificatul de Conformitate al locuintei poate fi eliberat ori de primarie ori de ASL, si in urma informatiilor dumneavoastra nu intelegem motivele ce stau la baza refuzului de la ASL.
Din pacate problema conformitatii spatiului de locuit nu priveste numai pe cei ce trebuie sa intre in Italia prin intermediul cotelor (art.3, punctul 4, Textul Unic pentru emigrare), dar face referire si la Carta de sedere, la reunire familiala, etc. Cu alte cuvinte, conditia de a locui intr-o casa suficient de mare, nu a fost niciodata impusa unui cetatean italian sau comunitar, dar este impusa cetatenilor straini ca prevedere obligatorie pentru a locui impreuna cu familiile lor in Italia si a munci cu acte legale.
Ceea ce trebuie subliniat din punctul de vedere al legii este ca Articolul 9 din Textul Unic al emigrarii, care trateaza eliberarea Cartii de sedere, nu face nici o referire la obligatia de a avea o locuinta de o anumita marime. Articolul mentionat precizeaza : “Strainul aflat in mod legal pe teritoriul statului de cel putin sase ani, titular al unui permis de sedere ce permite un numar nelimitat de reinnoiri, care demonstreaza de a avea un venit suficient pentru a sustine pe el si familia sa, poate cere primarului eliberarea Permisului de sedere de lunga durata (Carta di soggiorno) pentru el, pentru sot/sotie si pentru fii minori cu care locuieste. Permisul de sedere de lunga durata se elibereaza pe timp nelimitat.”

Si in acest caz Regulamentul de Aplicare este cel ce impune acest Certificat de Conformitate, art. 16, punctul 4, litera b, al Regulamentului de Aplicare (Decretul Presedintelui Republicii DPR nr. 394 din 31 august 1999, modificat prin DPR nr. 334 din 18 octombrie 2004).

Acesta specifica printre actele obligatorii ce trebuiesc depuse in vederea cererii Permisului de sedere de lunga durata (Carta di soggiono) si Certificatul de conformitate al locuintei, prevazut in de art. 29 al Textului Unic al emigrarii, care se refera la un subiect total diferit adica la reuniunea familiala.
Cu alte cuvinte, dat fiind ca Textul Unic al emigrarii prevede pentru reunirea familiala demonstrarea unui spatiu adecvat, prin Regulamentul de Aplicare s-a gandit ca e bine sa fie prevazuta aceasta obligatie si pentru cei ce cer Permisul de sedere de lunga durata (Carta de soggiorno).
In cazul pe care l-ati prezentat, fiul vostru fiind nascut in Italia nu era nevoie de nici o reunire familiala. Faptul ca prin Regulametul de Aplicare s-a hotarat de a se impune o cerinta neprevazuta de lege, poate fi pusa in discutie, deoarece se poate observa ca Regulamentul de Aplicare a depasit caracterul sau de simpla functie de aplicare a legii.
Cateva consideratii asupra parametrilor regionali.
Facem cateva consideratii generale asupra parametrilor prevazuti de legile regionale cu privire la locuintele publice. Faptul ca se face referire la acestea, condamna strainii de a fi subiect al diverselor interpretari si evaluari in cadrul legislatiei regionale.
Exemplu practic – Un apartament care in Veneto ar fi suficient pentru doua persoane, dupa legea regionala din Lazio ar fi potrivit pentru patru persoane. Se vede ca in functie de regiunea in care se afla o persoana trebuie sa respecte parametri mai mult sau mai putin chibzuiti.
E bine sa subliniem ca acesti parametri au fost adoptati de catre legile regionale in scopuri total diferite, printre care cele de orientare a activitatii de constructie a caselor pupulare de catre institutiile publice, cu garantarea unui minim confort care, in mare parte din cazuri, nu este respectat nici macar in ceea ce priveste viitori destinatari ai acestor case populare.
Ar fi altceva daca s-ar utiliza noi parametri utilizati la construirea in viitor a caselor cu confort sporit si a le impune ca parametri minimi, obligand destinatarii acestor case a le respecta.
Aceasta nu a fost niciodata prevazuta pentru cetatenii italieni sau cei comunitari.
Luam in considerare si faptul nu e sigur ca acesti paramentri minimi (pentru care legea nationala ne trimite la legile regionale cu privire la casele populare), coincid cu parametrii stabiliti de legile regionale (ce particularizeaza criteriile de conformitate ale locuintelor).
Legile nationale vorbesc despre spatii de locuit adecvate, in functie de diversi parametri, dar apoi iau in considerare alti parametri de suprafata –inferiori- ce fac referire la gradul de supra-populare medie sau mare.
Ceea ce ramane inca de inteles este la ce criterii face referire, daca prin parametri minimi trebuie sa intelegem parametri de suficienta (confort optim), sau se pot lua in considerare chiar si parametrii de supra-populare medie sau mare (luati in considerare ca criterii preferentiale pentru clasificarea in vederea atribuirii caselor populare).
Reamintim ca sunt multe administratii comunale care s-au organizat prin hotarari proprii, si le-au transmis birourilor competente pentru eliberarea Certificatelor de conformitate a locuintelor, decizia de a folosi parametrii identici cu parametrii de supra-populare medie. Cu alte cuvinte parametri mai putin restrictivi sunt care sunt mai adaptati salariilor.

Intorcandu-ne la problema ce ni s-a prezentat, ceea ce ne surprinde e ca intr-o localitate (neprecizata) din provincia Vicenza s-ar lua in considerare, pentru o familie cu un copil mic, o suprafata minima de 46 m2 si pentru un metru in minus de diferenta se refuza Certificatul de Conformitate. Cu toate acestea, si in acelasi timp, in aceeasi provincie se dezvolta un criteriu avantajos.
Prin Hotararile Adunarii Comunale din 24 mai 2006, localitatile Azignano (n. 107) si Montecchio au adoptat criterii mult mai permisive decat cele prevazute de legea regionala.
Aceste criterii prevad ca locuinta trebuie sa aiba 28 m2 pentru o persoana, 38 m2 pentru doua persoane, 42 m2 pentru trei persoane. Deci, daca nucleul familial ar fi rezident in localitatea Azignano, Certificatul de Conformitate al locuintei ar trebui eliberat pentru trei persoane tinand cont ca suprafata imobilului e mai mare de 42 m2. In cadrul acestor hotarari se mai prevede printre altele ca, in cazul in care, in nucleul familial sunt prezenti minori, sau se dezvolta familia ca urmare a nasterilor succesive, consistenta numerica a nucleielor familiale (prin aplicarea criteriilor mentionate mai sus) poate fi marita cu doua unitati.

Aceste criterii pot fi ulterior derogate. Mai mult, acolo unde e spatiu suficient pentru doi adulti, pot ca alternativa sa locuiasca trei minori. Pe langa aceasta, in cazul de nastere succesiva si marirea nucleului familial intr-o locuinta, ce conduce la depasirea contingentului maxim de persoane, Certificatul de Conformitate a locuintei poate fi eliberat pentru toti rezidentii din locuinta, cu conditia sa fie asigurat (prin referat scris) traiul in bune conditii in interiorul locuintei.
Pare absurd ca la o asa mica distanta se poate juca in mod atat de diferit soarta unei familii ce dupa ani si ani de munca legala in Italia, vrea doar sa aiba Permisul de sedere de lunga durata (Carta de soggiono) ceea ce i-ar ajuta de a nu mai mari cozile la Chestura pentru a reinnoi permisele existente.
Nu trebuie exclusa posibilitatea de a combate refuzul eliberarii Certificatului de Conformitate a locuintei, deoarece acesta trateaza doar reunirea familiala (nu si eliberarea Cartii de sedere), prin punerea in discutie a legitimitatii refuzului in fata judecatorului locului de rezidenta.